reviews of opera, ballet, performances, classical music, design, arts, books.

Torkil Damhaug fikk Rivertonprisen, foto Fredrik Arff, fra Cappelen Damm

Den norske kriminallitteraturene har sin egen pris, “Rivertonprisen”, som deles ut av Rivertonklubben i samarbeid med andre aktører i bokbransjen. Torkil Damhaug mottok nylig denne prestisjefylte prisen sammen med en gylden og plombert revolver.

Prisen kalles også Den gyldne revolver.

Omtalt av Synnøve Nord

Rivertonklubben ble opprettet i 1972, og har siden delt ut en årlig pris til det beste norske kriminallitterære arbeid. Klubben er oppkalt etter Stein Riverton – Sven Elvestads pseudonym som kriminalforfatter. Han var inntil da den mest kjente norske forfatter internasjonalt i denne sjangeren.

Årets jury har bestått av Nils Nordberg, Magnhild Bruheim og Else Barratt-Due. De har først lest og valgt ut fem blant de ca 40 kriminallitterære arbeidene fra 2011. Fra denne shortlisten har de i neste omgang valgt ut vinneren.
De fem forfatterne og romantitlene: Torkel Damhaug “Ildmannen”, Terje Emberland og Bernt Roughtvedt “Stormlaget” (anmeldt i Kulturkompasset), Thomas Enger “Fantomsmerte”, Knut Faldbakken “Natthagen” og Jørn Lier Horst “Vinterstengt”.

Ildmannen, cover. forfatter Torkil Damhaug. Boken han fikk Rivertonprisen for.

Leder av Rivertonjuryen for 2011, Else Barratt-Due presenterte årets vinner for presse og fagfolk for kort tid siden. Hun fremhevet i sin tale at årets vinner hadde skilt seg helt klart ut. Boken fanger med en gang leseren inn i fortellingens univers, som både er vondt, sterkt og aktuelt. Den tar blant annet opp temaer som det å vokse opp med ulike røtter, utnyttelsen av ungdom, den forsømte og den som fraskriver seg ansvaret.

Prisvinneren Torkil Damhaug debuterte som forfatter med romanen “Flykt måne” i 1996. I 2007 skrev han sin første kriminalroman, “Se meg, Medusa”. Han er lege og psykiater av yrke, og bosatt i Lørenskog. Det kan trygt hevdes at hans profesjon og dermed kunnskap om menneskesinnet er en positiv faktor i fortellingen av romankarakterenes sinn, tanker og handlinger.

At prisen kalles “Den gyldne revolver” har også sammenheng med Stein Riverton. Hans detektiv Asbjørn Krag hadde to gyldne revolvere. Frem til 2001 kunne man ikke motta prisen mer enn én gang. Da ble dette endret, og Gunnar Staalesen og Jon Michelet har til nå mottatt Rivertonprisen to ganger.

De andre nordiske land har tilsvarende priser for å hedre sine kriminalforfattere. I Norden har man også en felles pris som deles ut til årets beste nordiske kriminalroman. Prisen Glassnøkkelen har sitt navn etter Dashiell Hamett’s krimklassiker med samme tittel. Siste nordmann som mottok denne prisen var Kurt Aust i 2004 for “Hjemsøkt”. I 2011 gikk Glassnøkkelen til svenske Leif G.W.Persson for “Den døende detektiven” (anmeldt i Kulturkompasset).

Torkil Damhaug gir ut sine bøker på cappelen Damm. 

%d bloggers like this: