reviews of opera, ballet, performances, classical music, design, arts, books.

Tom Remlov, John Helmer Fiore, Anne Gjevang og Espen Giljane presenterte mandag programmet for 2012-2013 sesongen på Operaen i Oslo. Foto: Erik Berg

Rekordsesongen 2012-13 ble mandag lansert i foajeen på Operaen. 394 forestillinger og konserter og alt fra oljeopera til ny dans og gratis festkonsert står på programmet som fristende presenteres i vår rykende ferske sesongbok.

Rekordprogram i Operaen

Fra oljeopera til ny dans og gratis festkonsert. Den Norske Opera & Balletts neste sesong er tidenes største. Aldri før har det vært spilt så mange forestillinger og konserter.

394 forestillinger og konserter står på programmet for høsten 2012 og våren 2013. Over 300 av dem er opera- og ballettforestillinger. Det er det høyeste antallet i Den Norske Opera & Balletts historie.

I løpet av sesongen vil åtte nye verk se dagens lys på en av Operaens scener. Knut Vaages nyskrevne oljeopera Khairos – en on & offshore-opera er en av nyhetene. Dessuten skaper blant andre Jo Strømgren, Ingun Bjørnsgaard, Alexander Ekman, Medhi Walerski og Cina Espejord nye danseverk.

Regissører og koreografer ser med friskt blikk på kjente verk og det blir nye produksjoner av blant annet Madama ButterflyI Capuleti e i Montecchi og Flaggermusen. Sistnevntes forviklingskomikk foregår i Laurence Dales regi i et dekadent motemiljø i New York.

Correa-Carreño ved presentasjonen av sesongprogrammet 2012-13. Foto: Erik Berg

Koreografen Medhi Walerski er blitt en snakkis i den europeiske danseverden. Han er inspirert av at det i 2013 er 100 år siden Stravinskys Vårofferet hadde sin urpremiere, og med det som utgangspunkt lager han ny dans.

Noen av det norske opera- og ballettpublikummets favoritter kommer tilbake. Regissør Stefan Herheim, som nylig gjorde suksess med sin tolkning av La Bohème, besøker oss igjen med Richard Strauss’ Salome. Denne produksjonen ble både genierklært og omdiskutert ved premieren i Salzburg i 2011. (Kritikk fra Salzburg premieren har vært presentert i Kulturkompasset)

De anerkjente koreografene Nacho Duato og Jiří Kylián kommer også tilbake. Førstnevnte med en hyllest til Bach og sistnevnte med en helaften bestående av tre norgespremierer.

Operaorkestret medvirker i de fleste opera- og ballettforestillingene, men inntar også scenene alene. Med musikksjef John Helmer Fiore i spissen åpner de sesongen med gratis festkonsert på Operataket 26. august. Denne sesongouverturen har nå blitt en årlig begivenhet der de sammen med Nasjonaloperaen og Nasjonalballettens krefter serverer smakebiter fra kommende sesong.  Dessuten byr de blant annet på tre hovedscenekonserter neste sesong. Først i et Wagner- og Strauss-program med Terje Stensvold som solist, deretter en Mahler-konsert dirigert av legenden Leif Segerstam og så et rent Prokofiev-program dirigert av Kirill Karabits. Fiore dirigerer også Operaorkestret og Operakoret i Elgars The Dream of Gerontius i Oslo Domkirke neste vår.

Solveig Kringlebotn og Nils Harald Sødal sang fra Flaggermusen. Foto: Erik Berg

På Scene 2 fortsetter Operaorkestret med sine kammerkonserter i den nye satsningen Lørdag i Operaen. Lørdag ettermiddag får du musikernes favorittstykker – med bolle og kaffe til.  Samme scene forvandles til et stilfullt gammelt teater når Nasjonalballetten og Bjarte Hjelmeland inviterer til Music Hall der danseverk med stort spenn kommer som perler på en snor.

Her inviterer også Barnekoret til en kveld med sanger av Astrid Lindgren, og de feirer at det er 100 år siden Thorbjørn Egner ble født med operaen Musikantene kommer til byenFor unge blir det også en storsatsing på Hovedscenen, med en moderne opera om Robin Hood.

Gjeve gjester fra fjern og nær kommer til Operaen. Nederlands Dans Theater 1, Carte Blanche, Opera Nordfjord og Sangkraft Berlevåg er noen av dem. For ikke å nevne Berliner Philharmoniker med Sir Simon Rattle, Santa Cecilia med Sir Antonio Pappano og Oslo-filharmonien med Jukka-Pekka Saraste.

Den Norske Opera & Ballett, Sesongprogram 2012-2013. Foto: Erik Berg

Dessuten skal Den Norske Opera & Balletts egne kompanier ut på tur. Nasjonaloperaen starter allerede til sommeren med gjestespill av Peter Grimes og Den fjerde nattevakt ved den anerkjente operafestivalen i Savonlinna. De gjester også Sandnes med suksessoppsetningen The Rape of Lucretia og til Harstad kommer de med Barberen i Sevilla. Disse to egenproduksjonene kommer også tilbake til Scene 2 denne sesongen. Nasjonalballetten tar med sitt septemberdansprogram til Nord-Norge og for første gang gjester de Svalbard.

Også denne sesongen gjøres plass til ytringer utenfor kjernerepertoaret. Det blir blant annet thailandsk og karibisk dans og hip hop fra Stovner, dessuten Grammy-vinnende jazz med Tony Bennett når Oslo Jazzfestival kommer til Operaen, og fullt trøkk med Motorpsycho og Kaizers Orchestra, som kommer med konsertproduksjoner spesiallaget for Hovedscenen.

Som en del av sommerprogrammet forvandles storsalens forscene om til en tropisk øy i Haydns opera Den øde øya. Her møtes også breaking og ballett når KingWings og Nasjonalballetten inntar scenen.

Utendørs blir det blant annet konsert med Kent og Åge Aleksandersen, Mikael Wiehe og Kim Larsen på Operataket.

Salget av enkeltbilletter starter 19. mai kl. 10.
Se hele programmet på http://www.operaen.no

%d bloggers like this: